Tiyatro Oyuncularında Sağlıklı Beslenme
[b]Tiyatro Oyuncularında Sağlıklı Beslenme[/b]
[i]YEŞİM ÖZCAN [/i]
Pek çoğumuz beslenmeyi, açlık duygumuzu bastırmak ya da canımızın istediği yiyecekleri yemek ve içmek olarak tanımlarız. Oysa bilimsel olarak beslenme; vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için besin ögelerinin her birinin yaş,cins ve fiziksel aktivite durumları göz önünde bulundurularak yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun bir şekilde kullanılmasıdır.Buna yeterli ve dengeli beslenme denir.
Besin ögeleri, organizmanın gereksinim duyduğu miktarlarda alınmaz ise bu durum yetersiz beslenme olarak tanımlanır. Yetersiz beslenmede vücudun çalışma düzeni bozulur. Besin ögelerinden bir veya birkaçının gereğinden az diğerlerinin ise gereğinden fazla tüketimi dengesiz beslenme olarak adlandırılır. Çok tüketilen bu ögeler, enerji içeriği yüksek olan yağ ve karbonhidrat türü olduğundan vücutta yağ dokusu olarak birikerek şişmanlığa neden olurlar.
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesinde toplumu oluşturan bireylerin beslenme eğitimi büyük önem taşımaktadır. Bu genel bilgilerin ışığında, tiyatro oyuncularının beslenmesine bir göz attığımızda her iki tanıma da rastlıyoruz. Gerek prova döneminin çok uzun saatlere yayılmasından, gerekse oyun düzeninin akşam yemeği saatini de kapsamasından kaynaklanan sıkıntılar.
İşin gerektirdiği enerji ve alınan enerjinin iş enerjisine dönüşmesi için gerekli protein, vitamin ve mineraller alınamadığında iş verimi düşer, hastalıklara direnç azalır, iş kazaları ve meslek hastalıklarının oluşum hızı yükselir. Bu nedenle oyuncunun verimliliğinin artmasındaki faktörlerin başında yeterli ve dengeli beslenme gelir.
Gözlemlerime dayanarak bu sorunu nasıl çözümleyeceğimize geçelim; güne her zaman hazır başlamamız için mutlaka kahvaltı şart. Fakat geç yatan oyuncular doğal olarak sabah saatlerini yakalayamıyorlar. Dolayısıyla da kahvaltı öğünü dediğimiz en önemli öğün atlanmış oluyor. İyi bir kahvaltı içeriği olarak protein gubundan peynir veya yumurta, yeşillik grubundan mevsim sebzeleri (nane,maydonoz vb), tahıl grubundan 1-2 dilim orta kalınlıkta kepekli ekmek ve de yanına süt veya taze sıkılmış meyve suyu.Öğünler arasında en az 2-3 saat olmalı kuralından yola çıkarak öğlen yemeği saatimizi buna göre ayarlayabiliriz.Eğer evdeysek;zeytinyağı ile pişmiş sebze yemekleri,yanında bir kase yoğurt,cacık veya ayran,yine mevsim sebzelerinden oluşan salata grubu vede 1-2 dilim kepekli ekmek. Dışarıda olduğumuzda sebze alternatifi olmuyorsa tavuk veya balık ızgara tercih edebiliriz; daha pratik olanlar için ton balıklı veya tavuklu salatalar ve yanında mutlaka bir kase yoğurdumuz. Fakat prova dönemiyse ve de tiyatroda uzun süre kalınıyorsa, o zaman sağlıklı sandöviçler yaparak yanımızda götürmeliyiz. Örneklersem; kepekli sandöviç ekmeği arasına beyaz peynirli, haşlanmış tavuk göğüslü, ton balıklı veya evde hazırlanmış köfteler, taze yeşillik, belki biraz kornişon ve de yanında da bir bardak ayranla öğünü en güzel şekilde atlatmış oluyoruz. Yemeğin ardından 1-2 saat sonra mutlaka meyve tüketimine yer vermeliyiz. Posa içeriğinin fazla olması ve de posanın hem kabızlık hem de kan yağlarını düşürdüğü unutulmayarak meyveleri mutlaka kabuklu tüketmeliyiz.
Akşam yemeği genelde oyun sonrasına sarktığı için oyuncuların akşam yemeği olarak tercihleri düşük kalorili, bol posalı besinler olmalıdır. Tavuklu veya ton balıklı salatalar, sebze yemekleri, yağsız hazırlanmış yoğurtlu kepekli makarna ve ya hafif bir kahvaltı öğünü de olabilir.
Oyuncuların ideal kilolarını korumaları mesleki performans ve sağlık açısından çok önemli olduğu için, fazla yağ alımına, alkol tüketimine, çerez, kolalı içeceklere ve geç saatlerde yenen hamurlu tatlılara çok özen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca gün içinde içilen fazla miktarda çay, kahve tüketimi ve bununla beraber alınan şeker, kişide ilerde demir eksikliği anemisi, kemik erimesi, selülit ve şekere bağlı kilo artışına neden olmaktadır. Başlıca içecek olarak, suyu günde en az 2 litre içmeliyiz.
Bir günlük besin tüketimini örneklerle vermeye çalıştım. Dengeli beslenebilmek için her öğünde 4 temel besin grubundaki yiyecekleri bir arada tüketiniz. Öğün atlamayı alışkanlık haline getirmeyiniz. Çünkü atlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin tüketimi daha fazla olmaktadır.
Hepinize sağlıklı,başarılı bir sezon diliyorum...
Diyet Uzmanı YEŞİM ÖZCAN
[i]YEŞİM ÖZCAN [/i]
Pek çoğumuz beslenmeyi, açlık duygumuzu bastırmak ya da canımızın istediği yiyecekleri yemek ve içmek olarak tanımlarız. Oysa bilimsel olarak beslenme; vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için besin ögelerinin her birinin yaş,cins ve fiziksel aktivite durumları göz önünde bulundurularak yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun bir şekilde kullanılmasıdır.Buna yeterli ve dengeli beslenme denir.
Besin ögeleri, organizmanın gereksinim duyduğu miktarlarda alınmaz ise bu durum yetersiz beslenme olarak tanımlanır. Yetersiz beslenmede vücudun çalışma düzeni bozulur. Besin ögelerinden bir veya birkaçının gereğinden az diğerlerinin ise gereğinden fazla tüketimi dengesiz beslenme olarak adlandırılır. Çok tüketilen bu ögeler, enerji içeriği yüksek olan yağ ve karbonhidrat türü olduğundan vücutta yağ dokusu olarak birikerek şişmanlığa neden olurlar.
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesinde toplumu oluşturan bireylerin beslenme eğitimi büyük önem taşımaktadır. Bu genel bilgilerin ışığında, tiyatro oyuncularının beslenmesine bir göz attığımızda her iki tanıma da rastlıyoruz. Gerek prova döneminin çok uzun saatlere yayılmasından, gerekse oyun düzeninin akşam yemeği saatini de kapsamasından kaynaklanan sıkıntılar.
İşin gerektirdiği enerji ve alınan enerjinin iş enerjisine dönüşmesi için gerekli protein, vitamin ve mineraller alınamadığında iş verimi düşer, hastalıklara direnç azalır, iş kazaları ve meslek hastalıklarının oluşum hızı yükselir. Bu nedenle oyuncunun verimliliğinin artmasındaki faktörlerin başında yeterli ve dengeli beslenme gelir.
Gözlemlerime dayanarak bu sorunu nasıl çözümleyeceğimize geçelim; güne her zaman hazır başlamamız için mutlaka kahvaltı şart. Fakat geç yatan oyuncular doğal olarak sabah saatlerini yakalayamıyorlar. Dolayısıyla da kahvaltı öğünü dediğimiz en önemli öğün atlanmış oluyor. İyi bir kahvaltı içeriği olarak protein gubundan peynir veya yumurta, yeşillik grubundan mevsim sebzeleri (nane,maydonoz vb), tahıl grubundan 1-2 dilim orta kalınlıkta kepekli ekmek ve de yanına süt veya taze sıkılmış meyve suyu.Öğünler arasında en az 2-3 saat olmalı kuralından yola çıkarak öğlen yemeği saatimizi buna göre ayarlayabiliriz.Eğer evdeysek;zeytinyağı ile pişmiş sebze yemekleri,yanında bir kase yoğurt,cacık veya ayran,yine mevsim sebzelerinden oluşan salata grubu vede 1-2 dilim kepekli ekmek. Dışarıda olduğumuzda sebze alternatifi olmuyorsa tavuk veya balık ızgara tercih edebiliriz; daha pratik olanlar için ton balıklı veya tavuklu salatalar ve yanında mutlaka bir kase yoğurdumuz. Fakat prova dönemiyse ve de tiyatroda uzun süre kalınıyorsa, o zaman sağlıklı sandöviçler yaparak yanımızda götürmeliyiz. Örneklersem; kepekli sandöviç ekmeği arasına beyaz peynirli, haşlanmış tavuk göğüslü, ton balıklı veya evde hazırlanmış köfteler, taze yeşillik, belki biraz kornişon ve de yanında da bir bardak ayranla öğünü en güzel şekilde atlatmış oluyoruz. Yemeğin ardından 1-2 saat sonra mutlaka meyve tüketimine yer vermeliyiz. Posa içeriğinin fazla olması ve de posanın hem kabızlık hem de kan yağlarını düşürdüğü unutulmayarak meyveleri mutlaka kabuklu tüketmeliyiz.
Akşam yemeği genelde oyun sonrasına sarktığı için oyuncuların akşam yemeği olarak tercihleri düşük kalorili, bol posalı besinler olmalıdır. Tavuklu veya ton balıklı salatalar, sebze yemekleri, yağsız hazırlanmış yoğurtlu kepekli makarna ve ya hafif bir kahvaltı öğünü de olabilir.
Oyuncuların ideal kilolarını korumaları mesleki performans ve sağlık açısından çok önemli olduğu için, fazla yağ alımına, alkol tüketimine, çerez, kolalı içeceklere ve geç saatlerde yenen hamurlu tatlılara çok özen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca gün içinde içilen fazla miktarda çay, kahve tüketimi ve bununla beraber alınan şeker, kişide ilerde demir eksikliği anemisi, kemik erimesi, selülit ve şekere bağlı kilo artışına neden olmaktadır. Başlıca içecek olarak, suyu günde en az 2 litre içmeliyiz.
Bir günlük besin tüketimini örneklerle vermeye çalıştım. Dengeli beslenebilmek için her öğünde 4 temel besin grubundaki yiyecekleri bir arada tüketiniz. Öğün atlamayı alışkanlık haline getirmeyiniz. Çünkü atlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin tüketimi daha fazla olmaktadır.
Hepinize sağlıklı,başarılı bir sezon diliyorum...
Diyet Uzmanı YEŞİM ÖZCAN
Konular
- Bahar Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Yemekten sonra meyve tüketmek, tatlinin ardindan su içmek...
- SoGuk havalarda nasil beslenmeliyiz?
- Kemik erimesinin sebebi ....
- Kalp saGliGinizi korumak için pismis asa tuz katmayin
- Bel sağlığınız için uzmanlardan 40 tavsiye
- İNAN, İSTE, YÜRÜ
- Başarının vazgeçilmez şartı: ISRAR
- SONSUZLUĞUN ANAHTARI:KANAAT
- Bir öğren, bin düşün
- Ayna'dan HiNDiSTAN Notlari
- icinden kanallar geçen bir sehir:Amsterdam
- Avusturya'da bir Sehir :GRAZ
- BESİNLER NELERİ İÇERİYOR? NEYE YARIYOR?
- Hazır Gıdalardaki Tehlike!
- Tarihe Taniklik Eden Tuna Nehri
- TRT 1 - Zamanın Tanığı
- Nar-ı Beyza
- Haberci
- Webmin kullanimi ve sorunlar
- linux ve mysql
- Mısır: Gerçek Indiana Joneslar
- PageRank'ın Matematiği
- mySQL ile Veritabanı Oluşturma
- XML Dünyasi
- Tanimli htaccess in marifetleri / sitenizi
- Panoramik İstanbul Fotoğrafları
- Ah istanbul..
- Dogrulugun Sonu
- Üzülme, bizi bekleyen yeni bir hayat var !