Kalp saGliGinizi korumak için pismis asa tuz katmayin

[color=red]Kalp saGliGinizi korumak için pismis asa tuz katmayin [/color]

Bati tarzi beslenme aliskanliGinin yayginlasmasiyla Türk toplumunda tuz tüketimi de artti. Arastirmalara göre Türkiyede kisi basina günlük tuz tüketimi 17 grami asti.

Oysa uzmanlar vücuda günde alinan tuz miktarinin 2-3 grami asmamasi gerektiGini belirtiyor. Tuzluklarin sofralardan tümüyle kaldirilmasini öneren kalp damar uzmanlari, ;Kesinlikle pismis yemeGe sonradan tuz katmayin.diyor.

Türk Kardiyoloji DerneGi, (TKD) Tansiyonunuz Kontrol Altinda mi?adli bir kampanya hazirladi. Kasim ve aralik aylarinda Türkiye genelinde düzenlenecek kampanyayla halkin hipertansiyon ve kan basinç deGeri konusunda bilinçlendirilmesi amaçlaniyor. Kampanyayla ilgili dün bir basin toplantisi düzenleyen TKD Baskani Prof. Dr. Ali Oto, her üç kisiden birinin hipertansiyon (yüksek tansiyon) sorunu yasadiGini söyledi. Bu oranin kadinlarda ve yaslilarda daha da yükseldiGine dikkat çeken Ali Oto, Maalesef yüksek tansiyon hastalarinin büyük bölümü hastaliGinin farkinda bile deGil. Hastalik, ancak geç dönemlerde ciddi sikintilar doGduGu zaman anlasiliyor.dedi. Hipertansiyon sorunu yasayanlarin yüzde 70inin de ilaç kullanmadiGini kaydetti. Kampanyayla toplumu hipertansiyon hakkinda bilgilendirmeyi amaçladiklarini dile getiren Oto, vatandaslari sik sik tansiyonlarini ölçtürmeye çaGirdi. Eskiden yüksek tansiyonun pek önemsenmediGini hatirlatan Oto, ;Oysa simdi ideal tansiyon deGeri 12 ye 9. EGer büyük tansiyon 14ü geçiyorsa bu kalp damar rahatsizliklari açisindan büyük risk doGuruyor. diye konustu. Oto, yüksek tansiyon oraninin saGlikli beslenme ve fiziksel aktivite gibi yollarla düsürülmesiyle kalp damar hastaliklarindan kaynaklanan ölümlerin azaltilabileceGini sözlerine ekledi.

TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Ergene ise yüksek tuz tüketimiyle hipertansiyon arasindaki iliskiye deGindi. Hazir gidalar ve fast food tarzi beslenme aliskanliGinin yayginlasmasiyla Türkiyede tuz tüketiminin arttiGini ifade eden Ergene, hipertansiyon görülme sikliGindaki artisin büyük oranda tuz tüketimine dayandiGini belirtti. Günlük tuz tüketiminin 2-3 grami asmamasi gerektiGini aktaran Ergene, Sofradan tuzluklari tümüyle kaldirmak gerekiyor. YemeGe tuz, pisirme sirasinda ilave edilmeli. Pismis yemeGe sonradan atilan tuz çok tehlikeli.seklinde konustu. Ergene, zeytin, peynir ve kuruyemis gibi tuz orani yüksek gidalara da dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu.

TKD Genel Baskan Yardimcisi Prof. Dr. Lale TokgözoGlu da Türkiye'de özellikle kadinlarda obezitenin siklikla görüldüGünü vurgulayarak, hipertansiyonla mücadelede kilo kontrolünün önemine dikkat çekti. ..

Hipertansiyon hastaliGi nedir?

Yüksek tansiyon olarak da adlandirilan hipertansiyon, damarlardaki kan basincinin normalin üzerinde çikmasi olarak tarif ediliyor. Büyük tansiyonun 14, küçüGün de 9;un üzerine çikmasi halinde hipertansiyondan söz ediliyor. Yüksek tansiyon basta kalp olmak üzere damarlarin beslediGi organlarda ciddi hasarlara sebep oluyor. Beyin kanamasi, felç, kalp ve böbrek yetersizliGi, kalp krizi ve görme kayiplari hipertansiyonun ortaya çikardiGi hastaliklar arasinda yer aliyor. Hipertansiyondan korunmak ve yüksek tansiyonu düsürmek için en basta asiri tuzlu ve yaGli yiyeceklerden uzak durulmasi gerekiyor.

19.11.2005
Necip Çakir
zaman.com.tr
Hanci.org sizlere daha iyi hizmet sunmak için çerezleri kullanıyor.
Hanci.org sitesini kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş olacaksınız.
Detaylı bilgi almak için Gizlilik ve Çerez Politikası metnimizi inceleyebilirsiniz.