Kanseri elinizle beslemeyin

[color=darkblue][b]Kanseri elinizle beslemeyin[/b][/color]

Kanserin oluşumunda sigara içmek kadar beslenme alışkanlıklarının da etkisi bulunduğu ortaya çıktı.

Besinleri doğru seçmenin kanser riskini önlemekte en önemli etken olduğu belirtildi. Dünyada sonu ölümle biten hastalıklardan biri olan kanserin sebebinin zannedildiği gibi sadece genetik faktörler oluşturmuyor. Aynı zamanda sigara tüketimi ve yanlış beslenme de kansere yol açabiliyor. Hatta uzmanlar tüm kanserlerin yüzde 35 oranında besinler ve akciğer kanserinin ise yüzde 80-90’ının sigaradan oluştuğunu söylüyor. O halde kanserden korunmanın birinci yolu sigarayı bırakmak, ikincisi ise doğru ve dengeli beslenmek. Beslenmenin risk oluşturduğu kanser türleri yemek borusu, mide, kolon ve rektum, karaciğer, pankreas, böbrek, meme ve prostat.
Yaşamak için mi yemeli?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatoş Özcan, “Kansere yakalanmayla yeme alışkanlığı arasındaki ilişki kuvvetli” dedi Özcan “İnsanın yediklerini kontrol etmesi, kansere yakalanma riskini azaltabilir. Gençliğinde sadece doyma amacıyla beslenenler, genellikle 35-40 yaşından sonra hatalı beslenmenin cezasını çekmeye başlar. ‘Yaşamak için yemeli’ ilkesi gerektiği kadar enerji, protein, vitamin ve minerallerin alınması anlamına gelir” diye konuştu.

Peki yediklerimiz kansere nasıl sebep olabiliyor?

Fatoş Özcan bunu şöyle anlattı “Besinler sindirilmek için bir dizi reaksiyona uğruyor. Bu sırada ‘serbest radikaller’ adı verilen ve hücreyi oksidasyonla hasara uğratan oksidanlar oluşuyor. Vücudun bu zararlı maddelere karşı savunma sistemi var ve bu sistem enzimlerdir. Enzimlerin etkinliğini sağlayan maddelerse ‘antioksidant’ olarak bilinir ve antioksidanlar vücuda doğal olarak besinlerle alınır...

Ne kadar yağ alınmalı

Besinlerdeki A, C, E, B2, B6 vitamininin yanı sıra folik asit, selenyum, çinko, mangan ve bazı proteinler gibi vitamin olmayan antioksidanlar da enzim sistemlerinin etkisini arttırır. Bu grup antioksidantlar yeterli ve dengeli beslenme çerçevesinde alınırlarsa yararlı olurlar... Bu arada tuzun iyotlu olması önerilir. Ayrıca kükürtlü, koku ve tat veren maddeler, protez engelleyiciler, kanserden koruyan maddelerdir. En çok sebze, meyve, kurubaklagil ve soğan, sarımsak ve kuruyemişlerde bulunur. Tüm antioksidantlar ve çok posalı gıdalar kanser riskini azaltırken, yağlı ve posasız besinler bu riski artırır... Bu arada yağın kanser riskini arttırması yağ alınmayacağı manasına gelmez. Anti-kanser grupta bulunan vitaminlerin vücuda alınması ve gerekli hormon yapımı için yemek ve salatalarda mutlaka zeytinyağı, soya, mısırözü gib yağ karışımları kullanılmalı”



17.09.2004 - 08:57:58
Haber Sağlık
Hanci.org sizlere daha iyi hizmet sunmak için çerezleri kullanıyor.
Hanci.org sitesini kullanarak çerez politikamızı kabul etmiş olacaksınız.
Detaylı bilgi almak için Gizlilik ve Çerez Politikası metnimizi inceleyebilirsiniz.